Salva Vita Alapítvány logó

A Salva Vita Alapítvány megalakulása óta a fogyatékos személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi integrációjának megvalósításáért dolgozik. Több, mint két évtizedes munkánk során megtapasztaltuk, hogy a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedését több tényező tudja sikeresen elősegíteni. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a fogyatékos és nem fogyatékos emberek személyesen is találkozzanak, mert ez tudja legeredményesebben lebontani azt a gátat, melyet a fogyatékossággal kapcsolatos előítéletek és félelmek emelnek. Ugyanennyire lényeges, hogy a fogyatékos emberek is megmutathassák képességeiket, készségeiket, bekapcsolódhassanak a társadalmi vérkeringésbe. Ez legkönnyebben úgy érhető el, ha a fogyatékossággal élő személyek is ugyanúgy dolgoznak, mint mások. Ezért Alapítványunk számos olyan szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, mely a fogyatékos emberek munkavállalását segíti.

Alapítványunk tevékenységéről a www.salvavita.hu oldalon olvashat bővebben.

Az Európai Támogatott Foglalkoztatás Szövetségének 2013. évi nemzetközi konferenciáján hallottunk az Írországban már évek óta sikeresen működő Job Shadow Day programról. Ez egy kitűnő lehetőség a fogyatékos és nem fogyatékos emberek személyes találkozására, és a fogyatékkal élő személyek integrált foglalkoztatásának eléréséhez. Már ekkor eldöntöttük, hogy az ír Job Shadow Day programot Magyarországon is szeretnénk megvalósítani.

Erre 2015-ben nyílt először lehetőségünk, így az ír modell mintájára 2015. április 22-én Magyarországon elsőként megszervezzük a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napot. Tervünk volt, hogy első évben Budapesten segítsük a fogyatékos álláskeresők és munkáltatók találkozását, majd a következő években vidéki partnerszervezetek segítségével országos méretűvé szélesítsük a programot. Céljainkhoz támogatókra leltünk, így 2016-ban Budapest mellett öt helyszínen, 2017-ben és 2018-ban pedig minden magyar megyében elérhetővé vált a program érdeklődő fogyatékos emberek és nyitott munkáltatók számára.

A program Írországban és Finnországban Job Shadow Day néven, Belgiumban, Franciaországban, Portugáliában és Németországban DUOday néven vált ismertté.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap megszervezésével így Magyarország egy tágabb európai kezdeményezéshez csatlakozik.