A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy olyan különleges nyílt nap, melynek célja, hogy lehetőséget adjon fogyatékos emberek és munkáltatók számára egy személyes találkozására, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon a fogyatékos résztvevők fél napig együtt dolgozhatnak egy számukra érdekes munkahely munkatársával, egy őket érdeklő munkakörben és testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit. E nyílt napon, a fogyatékos emberek bemutatkozhatnak, míg a munkáltatók és a munkahelyi közösség megismerheti a hozzájuk érkező résztvevő egyéni adottságait, képességeit, személyiségét. A fogyatékos emberek és a munkahelyek találkozását munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezetek segítik, melyek a fogyatékos jelentkezőket, a munkáltatókat is felkészítik a programban való részvételre. A fogyatékos résztvevőket szervezők kísérik a munkahelyekre, és támogatják a helyszínen a folyamatot.

A Neked Munka, Nekem ÁLOM! program azoknak a fogyatékos embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre.

A programban bármilyen jellegű, a magán, a non-profit szektorban vagy a közszférában működő munkáltatók, vállalkozások és szervezetek részt vehetnek.

Útmutatónk a csatlakozni kívánó szervezeteknek és munkáltatóknak, valamint a program iránt érdeklődő fogyatékos embereknek nyújt hasznos információkat.

ÚTMUTATÓ

 1. Miért érdemes részt venni a Neked munka, nekem álom napon?
 2. Hogyan zajlik egy tipikus „Neked MUNKA, nekem ÁLOM!” Nap?
 3. Útmutató fogyatékos jelentkezők számára
 4. Útmutató a fogadó munkahelyek részére
 5. Útmutató a szervezők számára

A Neked Munka, Nekem ÁLOM! program azoknak a fogyatékos embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre.

kérdőjelMiért érdemes részt venni a Neked munka, nekem álom napon?


A FOGYATÉKOS EMBEREKNEK

 1. Kipróbálhatják az őket érdeklő munkakört vagy szakmát.
 2. Új embereket ismerhetnek meg.
 3. Megismerhetik a kiválasztott munkakörben a munkahelyi követelményeket és a munkáltató elvárásait.

A MUNKÁLTATÓKNAK

 1. Bemutatkozhatnak, mint befogadó munkahely.
 2. Potenciális munkaerőt találhatnak.
 3. Jobban megismerhetik a fogyatékos emberek adottságait, foglalkoztatásuk lehetőségeit.
 4. Hozzájárulhatnak egy befogadó, igazságos társadalom létrehozásához.
 5. Új fogyasztókhoz jutnak el.
 6. Népszerűsíthetik a céget a helyi és az országos médiában.

A MUNKAERŐ-PIACI  SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ SZERVEZETEKNEK

 1. Jobban megismerik ügyfeleik érdeklődési körét, készségeit és erősségeit.
 2. Népszerűsíthetik szolgáltatásaikat a munkáltatók és álláskeresők körében.
 3. Népszerűsíthetik szolgáltatásaikat a helyi és országos médiában.

 

napirendHogyan zajlik egy tipikus „Neked MUNKA, nekem ÁLOM!” Nap?


1. Találkozás, köszöntés a munkahelyen, a munkahely rövid bemutatása

A résztvevő kísérőjével megérkezik a munkahelyre, ahol fogadják és üdvözlik őt.

Javaslat a nap indítására:

 • A cég küldetésének, tevékenységének bemutatása.
 • Miért vesz részt a cég a programban?
 • A házigazda bemutatkozása

2. A fogyatékos résztvevő bemutatkozása

Javaslat:

 • Miért jelentkezett a programra?
 • Miért pont ez a munkakör érdekli?
 • Mit szeretne ma kipróbálni, látni, tapasztalni?

3. A házigazda személyes története

Néhány téma, ami felmerülhet:

 • Mióta dolgozik a cégnél?
 • Milyen készségekre, munkatapasztalatra vagy képesítésre van szükség e pozíció betöltéséhez?
 • Milyen előrelépési lehetőségek vannak a cégnél?
 • Miért jó itt dolgozni?
 • Mit szeret legjobban a munkájában, mi a legérdekesebb, legizgalmasabb része a munkának?

4. Körbevezetés a munkahelyen, konkrét munkakör feladataiba bepillantás, kérdések és válaszok

Javaslat:

 • Ideális esetben legyen lehetőség tipikus napi tevékenységekben és egy különleges programban való részvételre is.
 • Lehetőség szerint mutassa be a résztvevőt a közvetlen kollégáknak, jó ötlet, ha egy közös kávészünetben vagy ebéden is együtt vesznek részt, hogy más munkatársakkal is találkozhasson a résztvevő.

5. A házigazda napjának követése („shadowing”)

A fogyatékos résztvevő „árnyékként követi”, megfigyeli a házigazdát, más néven munkahelyi mentort mindennapi munkája közben, aki igyekszik őt minél több feladatba bevonni, minél többet megmutatni számára a napi feladatokból.

Javaslat:

 • Próbálja minél jobban bevonni a résztvevőt a munkába és motiválja arra, hogy kérdéseket tegyen fel.

6. A nap lezárása, konklúziója, elköszönés

Javaslat lezáró kérdésekre:

 • Hogyan érezte magát a résztvevő?
 • Mi volt a legemlékezetesebb élménye?
 • Olyan-e az álommunka valóságban, mint álmaiban?
Person in WheelchairÚtmutató fogyatékos jelentkezők számára

 Szeretne részt venni a „Neked munka, nekem álom” Napon? Kövesse az alábbi lépéseket!
 1. Keresse fel a www.nekedmunka.hu honlapot, ahol talál egy leírást a programról.
 2. Ha a budapesti programban szeretne részt venni, regisztráljon a www.nekedmunka.hu honlapon, kattintson a Jelentkezők menüpontra, és töltse ki a Fogyatékos résztvevőknek összeállított on-line regisztrációs lapot.
 3. Miután kifejezte részvételi szándékát, munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot.
 4. Kérni fogjuk, hogy látogasson el hozzánk egy személyes beszélgetésre, ahol információt gyűjtünk az érdeklődési körével, készségeivel, tapasztalataival, végzettségével és jövőbeli terveivel kapcsolatban. A beszélgetés során részletesen ismertetjük a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program célját és menetét
 5. A beszélgetést követően egy-két héten belül visszajelzünk Önnek arról, tudunk-e segíteni az álommunka kipróbálásában. Nagy számú jelentkezés esetén sajnos nem tudunk minden jelentkezőt bevonni a programba.
 6. A programra kiválasztott jelentkezőket egy második személyes találkozóra is behívjuk, mely során megismerkedhetnek kísérőjükkel és információt kapnak arról a munkahelyről, ahol a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napot fogják tölteni.
 7. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programban részt vevő fogyatékos emberekkel részvételi szerződést kötünk. Ebben leírjuk a résztvevő és a program szervező szervezet feladatait, vállalásait. Ennek keretében hozzájárul ahhoz, hogy a program keretében fotókat és film felvételeket készítsenek Önről, mely megjelenik majd a program honlapján, facebook oldalán és a program iránt érdeklődő médiumokban.
 8. A résztvevőket kérjük, hogy vegyenek részt a program sajtótájékoztatóján. A sajtótájékoztatót követően kezdődik a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap
 9. A résztvevőket kérjük, hogy töltsék ki a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programmal kapcsolatban készített visszajelző kérdőívet.

Ha többet szeretne megtudni a Salva Vita Alapítványról, látogassa meg weboldalunkat:

www.salvavita.hu

 

TalálkozásÚtmutató a fogadó munkahelyek részére


Szeretne részt venni a „Neked munka, nekem álom” Napon? Kövesse az alábbi lépéseket!

1. Amennyiben csatlakozni szeretne a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programhoz, mint fogadó helyszín, keresse fel a www.nekedmunka.hu oldalt.

2. Amennyiben a fogadó munkahely Budapesten, vagy annak agglomerációjában található, regisztráljon a www.nekedmunka.hu honlapon, kattintson a Jelentkezők menüpontra, és töltse ki a Munkáltatóknak összeállított on-line regisztrációs lapot. Minden regisztrált munkáltató megjelenik a program honlapján, mint lehetséges fogadó helyszín. A regisztráció ugyanakkor nem jelenti automatikusan, hogy a munkáltatóhoz érkezik fogyatékos résztvevő a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon, mert a munkahelyeket a jelentkező fogyatékos emberek igényei és képességei alapján választjuk ki.

3. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programban részt vevő munkáltatók együttműködési megállapodást írnak alá a programmal kapcsolatban.

 • A szerződést a programot szervező munkaerő-piaci szolgáltató és a cég vezetője/képviselője írja alá.
 • A szerződés leírja a munkáltató és a program szervező szervezet feladatait, vállalásait.
 • A szerződés keretében a munkáltató hozzájárul ahhoz, hogy a program keretében fotókat és film felvételeket készítsenek a fogyatékos résztvevőről és az őt fogadó munkatársakról munkahelyi környezetben. Továbbá ahhoz, hogy e fotók és felvételek megjelennek a program honlapján, facebook oldalán és a program iránt érdeklődő médiumokban.

4. A programba bekapcsolódó munkáltatók számára a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programot szervező szervezet előzetesen személyes tájékoztatást nyújt a programról, a várható résztvevőről a munkáltató helyszínén.

5. A programban részt vevő munkáltató meghívást kap a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program sajtótájékoztatójára, mely a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon kerül megrendezésre.

6. Kérjük, hogy a programban részt vevő munkáltató jelöljön ki egy koordinátort, aki megszervezi a cégen belül a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napot, és kapcsolatot tart a programot szervező szervezettel.

A munkahelyi koordinátor programmal kapcsolatos feladatai:

 • Tájékoztatja a munkahelyi dolgozókat a programról, annak menetéről, céljairól, biztosítja, hogy minden érintett dolgozó tudomást szerezzen a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napról.
 • Bővebb információt és tájékoztatást ad azok számára, akik szívesen vállalnának munkahelyi mentor szerepet a programban. (Ebben igény szerint a program szervezői is segítenek.)
 • Amennyiben szükséges, segítséget és további tájékoztatást kér a programot helyi szinten szervező munkaerő-piaci szolgáltatótól, szervezettől, ill. információt szolgáltat a szervező számára a megvalósítással kapcsolatban.
 • Az esemény napján hozzáférést biztosít a megfelelő munkahelyszínhez, munkahelyi részleghez és a szükséges felszerelésekhez.
 • A programot szervező szervezetet ellátja a munkahellyel kapcsolatos általános háttér információkkal, úgymint: munkaköri leírás, öltözködési előírások, titoktartás és biztonsági szabályozások, stb. Szükség esetén beszerzi a program lebonyolításához szükséges engedélyeket (pl. fotózáshoz, filmfelvételhez szükséges engedélyek).
 • Népszerűsíti a vállalat Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon történő részvételét az alkalmazottak, a fogyasztók és a lakosság körében, felhasználva a helyi médiát, a vállalat weboldalát, hírlevelet és minden egyéb rendelkezésre álló kommunikációs csatornát.
 • Közreműködik a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programmal kapcsolatban készülő együttműködési megállapodás megkötésében.
 • Segíti a programmal kapcsolatos hírek (nyomtatott, on-line sajtó, tv-s, rádiós interjúk, riportok) megjelenését.
 • Részt vesz a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap kiértékelésében, kitölti az eseménnyel kapcsolatos visszajelző kérdőívet.

7. Válasszák ki azt a munkatársat, aki házigazdaként fogadja a fogyatékos résztvevőt. A házigazda az az alkalmazott, akinek munkanapját a résztvevő álláskereső megfigyeli, nyomon követi.

A házigazda főbb feladatai:

 • Már az előkészítés során ismereteket szerez a résztvevő készségeiről és érdeklődési köréről, ebben a program szervezője lesz a segítségére.
 • Vállalja, hogy kb. 4 órát eltölt a résztvevővel, és ez idő alatt a rendelkezésére áll.

Az esemény napján:

 • Fogadja és üdvözli a résztvevőt.
 • Bemutatja a munkakörnyezetet és munkahelyet a résztvevőnek, annak érdekében, hogy a résztvevő alapos betekintést nyerjen egy átlagos munkanap menetébe.
 • Ellátja a résztvevőt a szükséges munkavédelmi- és munkahelyi biztonsággal kapcsolatos információkkal.
 • Bemutatja és elmagyarázza a munkaköréhez tartozó feladatokat, szakmai fogásokat, érdekességeket.
 • Lehetővé teszi, hogy a résztvevő a lehető legtöbb feladatba maga is bekapcsolódjon.
 • Részt vesz a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap kiértékelésében, kitölti az eseménnyel kapcsolatos visszajelző kérdőívet.
SzervezőkÚtmutató a szervezők számára

A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM!” program megszervezésére és koordinációjára vidéki munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezeteket várunk! Ők lehetnek azok, akik lehetővé teszik, hogy az érdeklődő fogyatékos emberek és a munkáltatók – az „álompárok” – egymásra találjanak.

Szeretne részt venni a „Neked munka, nekem álom” Napon? Kövesse az alábbi lépéseket!

Csatlakozás

1. Ha szervezet érdeklődik a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program iránt, vegye fel a kapcsolatot a Salva Vita Alapítvánnyal.

2. A kapcsolatfelvételt követően, igény esetén még több információt nyújtunk a programról.

3. Minden jelentkező szevezet meghívást kap egy egy napos felkészítő képzésre, mely Budapesten kerül megszervezésre. A tréningen átadunk egyrészt minden fontos információt a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatban, másrészt minden szervezet megkapja a program dokumentációs anyagát. Csak azon szervezetek jelentkezését tudjuk elfogadni, akik vállaják a felkészítő tréningen való részvételt.

4. A programhoz kapcsolódó szervezetek ugyanazon a napon, egyidőben valósítják meg a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napot.

Szükséges helyi előkészületek

 • Vegye fel a kapcsolatot a program iránt potenciálisan érdeklődő fogyatékos emberekkel minden lehetséges módon (pl. weboldalon, hírlevélben, helyi médiában, közösségi hírlevélben stb.). Amennyiben szükséges végezzen célzott toborzást.
 • Vegye fel a kapcsolatot a munkáltatókkal minden lehetséges módon (pl. weboldalon, hírlevélben, helyi médiában, közösségi hírlevélben stb.), és tájékoztassa őket a programról.
 • Döntse el, hogy hány fő bevonását tudja vállalni a programba, figyelembe véve a szervezet kapacitásait (kísérők biztosítása, szervezés, koordináció, kommunikáció stb.)
 • Tájékoztassa a Salva Vita Aapítványt a jelentkező fogyatékos emberekről és munkáltatókról országos statisztika elkészítése érdekében (pl. résztvevő fogyatékos emberek és munkáltatók száma, fogyatékosság típusa, vidéki munkáltatók neve).

Együttműködés a fogyatékos résztvevőkkel

 • Biztosítson könnyen elérhető regisztrációs lehetőséget a jelentkezőknek (honlapon, telefonon, emailben stb.)
 • Ismerje meg a jelentkezők érdeklődési körét, álommunkáját, és egy első szűrést követően válassza ki azokat, akiket bevon a programba.
 • A bevont résztvevőkkel személyesen is egyeztessen a programot megelőzően.
 • Tudja meg, hogy a jelentkező milyen készségeit szeretné fejleszteni, mit szeretne megtanulni, megismerni.
 • Keresse meg azon vállalatokat és munkaköröket, ahol a jelentkező szeretné kipróbálni magát.
 • Amennyiben a résztvevő bizonytalan, adjon javaslatokat, érdeklődjön a korábbi tapasztalatairól, ismertesse a helyben elérhető munkáltatókat, cégeket.
 • Tájékoztassa a jelentkezőket a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! nap menetéről.
 • Kérdezzen rá a jelentkezők akadálymentesítési szükségleteire.
 • Tisztázza a jelentkezőkkel, hogy a fogyatékosságukkal kapcsolatban milyen információkat oszthat meg a fogadó munkahellyel, és melyeket nem.
 • Kössön a résztvevővel részvételi szerződést, mely a szervezet és a fogyatékos résztvevő vállalásait tartalmazza.
 • A szerződésben és a személyes megbeszélésen is térjenek ki arra, hogy a jelentkező engedélyezi-e a fotózást, tv-rádió felvétel készítését, megjelentetését.
 • Igyekezzen válaszolni a jelentkezők minden kérdésére.
 • Készüljön fel arra, hogy az előre kialakított programterv esetleg változni fog, reagáljon rugalmasan a váratlan helyzetekre, szem előtt tartva a résztvevő céljait.

Együttműködés a munkáltatókkal

 • Biztosítson könnyen elérhető regisztrációs lehetőséget a fogadó munkahelyeknek (honlapon, telefonon, e-mailben stb.)
 • Tájékoztassa a potenciális fogadó munkahelyeket a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! nap céljáról, menetéről, és arról, hogy mi lesz a feladatuk a nap során.
 • Keressen, illetve kérjen egy kontaktszemélyt a részt vevő munkáltatónál, akivel megbeszélheti az előkészületeket, feladatokat.
 • Személyesen is találkozzon a fogadó munkahely képviselőjével, koordinátorával, házigazdájával az esemény előtt, hogy minden fontos információt át tudjon adni, és minden felmerülő kérdésre válaszolni tudjon.
 • Igény esetén segítsen a munkáltatónak elkészíteni a nap programtervét.
 • Magyarázza el a munkahelyi mentor szerepét és felelősségét.
 • Adjon a munkáltatónak információt a fogyatékos résztvevőről, kitérve érdeklődési körére, készségeire és a speciális igényeire, amennyiben van ilyen (különös tekintettel az akadálymentesítési szempontokra).
 • Ismerje meg a cég öltözködési szokásait, etikettjét, munkahelyi gyakorlatait, egészségügyi-, és biztonsági előírásait, titoktartási követelményeit, stb.
 • Kössön a munkahellyel együttműködési megállapodást, mely a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napra vonatkozik, és a szervezet, valamint a munkahely vállalásait, a nap folyamán készült fotók, felvételek felhasználásra vonatkozó megállapodásokat tartalmazza.

Megvalósítás

 • A programhoz kapcsolódó szervezetek számára ajánljuk, hogy a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napot sajtótájékoztatóval indítsák, illetve népszerűsítsék a szervezet Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programhoz való kapcsolódását ügyfeleik és a helyi lakosság körében, felhasználva a helyi médiát, a szervezet weboldalát, hírlevelet és minden egyéb rendelkezésre álló kommunikációs csatornát.
 • A programhoz kapcsolódó szervezetek számára ajánljuk, hogy a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napról fotókat, film felvételeket készítsenek, melyek segítségével hatékonyabban tudják népszerűsíteni a programot, valamint bemutatni ezzel kapcsolatos tevékenységük.
 • A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napot követően minden résztvevővel (fogyatékos résztvevő, munkáltató, kísérő) töltessék ki a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! programmal kapcsolatban készített visszajelző kérdőívet.

 

Bízunk benne, hogy örömét leli a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap megvalósításában!