szitakotoAz ír Job Shadow Day logója egy szitakötő, melyet a magyar program szimbólumaként is átvettünk. Ezzel jelezzük, hogy egy tágabb európai kezdeményezés részeként valósítjuk meg a Neked munka, nekem álom Napot 2015-ben. Emellett egyetértünk mindazzal, melyet a szimbólumról az ír szervezettől megtudtunk.

 Miért is szitakötő?

  1. A szitakötő a japán kultúrában az erő és bátorság szimbóluma. Mindezekre van a leginkább szükség a társadalmi változások eléréséhez.
  2. A szitakötő a változatosságot, sokszínűséget is szimbolizálja azáltal, hogy rengeteg fajtája létezik.
  3.  A szitakötő a lepkéhez hasonlóan átalakuláson megy keresztül. Ezzel kifejezi azt változást, növekedést és önállóság felé vezető utat, mely a Támogatott Foglalkoztatás segítségével a fogyatékos emberek életében bekövetkezhet.
  4. A szitakötőnek fantasztikus képességei vannak: az egyik leggyorsabb repülő rovar, rendkívüli légi mutatványokra képes, visszafelé is tud repülni és négy szárnyát különböző irányokba képes mozgatni, ezen túl rendkívül jó látással is bír.A szitakötőnek is van azonban fogyatékossága: lábai nem elég erősek ahhoz, hogy a testét megtartsák. Mégis a képességei sokkal inkább ismertek, mint nehézségei. Ez az a látásmód, melyet alapítványunk is képvisel.
  5. Mindezen túl a szitakötő nagyon szép 🙂