Salva Vita Alapítvány logó

A Salva Vita Alapítvány megalakulása óta a fogyatékos személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi integrációjának megvalósításáért dolgozik. Több, mint két évtizedes munkánk során megtapasztaltuk, hogy a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedését több tényező tudja sikeresen elősegíteni. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a fogyatékos és nem fogyatékos emberek személyesen is találkozzanak, mert ez tudja legeredményesebben lebontani azt a gátat, melyet a fogyatékossággal kapcsolatos előítéletek és félelmek emelnek. Ugyanennyire lényeges, hogy a fogyatékos emberek is megmutathassák képességeiket, készségeiket, bekapcsolódhassanak a társadalmi vérkeringésbe. Ez legkönnyebben úgy érhető el, ha a fogyatékossággal élő személyek is ugyanúgy dolgoznak, mint mások. Ezért Alapítványunk számos olyan szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, mely a fogyatékos emberek munkavállalását segíti.

Alapítványunk tevékenységéről a www.salvavita.hu oldalon olvashat bővebben.

Az Európai Támogatott Foglalkoztatás Szövetségének 2013. évi nemzetközi konferenciáján hallottunk az Írországban már évek óta sikeresen működő Job Shadow Day programról. Ez egy kitűnő lehetőség a fogyatékos és nem fogyatékos emberek személyes találkozására, és a fogyatékkal élő személyek integrált foglalkoztatásának eléréséhez. Már ekkor eldöntöttük, hogy az ír Job Shadow Day programot Magyarországon is szeretnénk megvalósítani.

Erre 2015-ben nyílt először lehetőségünk, így az ír modell mintájára 2015. április 22-én Magyarországon elsőként megszervezzük a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napot. Tervünk volt, hogy első évben Budapesten segítsük a fogyatékos álláskeresők és munkáltatók találkozását, majd a következő években vidéki partnerszervezetek segítségével országos méretűvé szélesítsük a programot. Céljainkhoz támogatókra leltünk, így 2016-ban Budapest mellett öt helyszínen, 2017-ben és 2018-ban pedig minden magyar megyében elérhetővé vált a program érdeklődő fogyatékos emberek és nyitott munkáltatók számára.

Büszkék vagyunk rá, hogy az álomnappal egy tágabb európai kezdeményezés részesei lehetünk. A program megszervezésekor 11 másik európai országgal állunk kapcsolatban, hogy a fogyatékos emberek elhelyezkedése érdekében közösen fellépjünk.

BELGIUMwww.duoday.be; https://www.facebook.com/DUOday/

FRANCEwww.duoday.fr; www.facebook.com/DuodayFrance/

FINLANDwww.jobshadowday.fi

GERMANYwww.duoday.de

GREECE

IRELANDwww.iase.ie/job-shadow

LUXEMBURGwww.adem.lu

N-IRELANDwww.niuse.org.uk

PORTUGAL: www.marca-adl.pt; www.facebook.com/marca.

SCOTLANDwww.susescotland.co.uk/duoday/

SWEDENwww.sfse.se/jobshadow/

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap megszervezésével így Magyarország egy tágabb európai kezdeményezéshez csatlakozik.